Grigore Haralamb Grandea -poet, prozator, gazetar ialomițean

200px-Gr._H._Grandea_-_Portret01

Născut la 26 octombrie 1843 în orașul Țăndărei , județul Ialomița, fiul lui Haralamb Grandea și al Mariei născută Baldovin, Grigore învață la Școala Națională de Medicină și Farmacie a doctorului Carol Davila fiind în cele din urmă și absolvent de liceu. Studiază o perioadă la Facultatea de Filologie și Litere din Liege. Deține slujbe provizorii și, deși fără atestat devine pe rând funcționar, profesor la școala macedo-română din București, redactor la ,,Monitorul Oficial”, bibliotecar la Biblioteca Centrală din Iași, revizor școlar în Mehedinți și Gorj și ,în sfârșit, profesor suplinitor la Craiova și Bacău. Debutează cu versuri în 1859 încurajat de D.Bolintineanu. Publică în multe periodice precum ,,Românul”, ,, Concordia” , ,, Familia”, ,, Columna lui Traian” etc. Lucrează în redacțiile altora, dar, jurnalist cu ambiții editează el însuși o serie de gazete: ,,Albina Pindului”, ,,Steaua Daciei”, ,,Tribuna”, ,,Noua bibliotecă populară”, ,,Ciomagul”, ,,Opincarul”, ,,Stindardul”, ,,Sentinela”.

Grandea a fost un poet romantic postpașoptist care a primit înrâuriri dinspre Heliade- Rădulescu, V. Alecsandri, D. Bolintineanu. Afinitatea pe care o are față de Byron și de poezia lui o motivează printr-o legătură de sânge, înrudire fantezistă. Grandea scrie versuri patriotice compune balade istorice ori fantastice ,legende de factură populară. A fost un neistovit culegător de folclor. Bun traducător își dorește să-i transpună în românește pe: Horațiu, Ovidiu, Shakespeare, Schiller, Goethe, Lamartine și bineînțeles, pe Byron. Pe lângă poezie scrie și multă proză, însă doar două romane au fost tipărite: Fulga sau Ideal și real(1872) și Vlăsia sau Ciocoii noi(1887).

fulgaf2

Cel de al treilea roman, Misterele românilor(1879) este publicat în foileton în gazeta ,,Bucegiu”, găsindu-se în varianta ultimă sub titlul ,,Din altă lume. Amintiri din războiul turco-român”.

De la Grigore Grandea au rămas și încercări de dramă istorică (,,Fanarioții”, ,,Fiii lui ALexandru cel Bun”), narațiuni fantastice, o dramă despre Horea , o epopee intitulată ,,Daciada”.

Se stinge din viață la 8 noiembrie 1897 la Bacău.

________Opera literară:

Preludele, Miosotis, Fulga, Eroii Pindului, Poezii noue, Nostalgia, Vlăsia sau Ciocoii Noi, Danțul morții, Scrieri.